قسم أمراض الدواجن والأسماك

المزيد ...

حول قسم أمراض الدواجن والأسماك

حقائق حول قسم أمراض الدواجن والأسماك

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

8

المنشورات العلمية

5

هيئة التدريس

من يعمل بـقسم أمراض الدواجن والأسماك

يوجد بـقسم أمراض الدواجن والأسماك أكثر من 5 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. ايهاب عبدالله الطيب الشريف

الأسم رباعي: إيهاب عبدالله الطيب الشريف مكان الميلاد: 1966 طرابلس – ليبيا الوضع الإجتماعي: متزوج المؤهـل العـلمي الحـالي:- درجة الدكتوراة البحثية. مجـــال التخصص في: مجال علوم البحار وأحياء البيئة البحرية. سنة الحصول عليه: 2013 – 2017 من معهد البيئة البحرية الساحلية (IAMC-CNR) – إيطاليا. - دبلوم متقدم في مجال البيئة المائية سنة 2011 من جامعة كولونيا – ألمانيا. - دبلوم العلاقات الدبلوماسية و السياسية و المنازعات ذات الطابع الدولي. المـؤهل الجـامعي : بكالوريس طب بيطري – كلية الطب البيطري - جامعة طرابلس – ليبيا سنة الحصول عليه: 1990-/ 1991 جامعة طرابلس. المجالات و الإهتمامات:  أمراض الأسماك , البيئة والتلوث البحري .  مراقبة و جودة المنتجات السمكية.  الهندسة الوراثية والتقنيات الحيوية البحرية.  الزراعات المائية.  المتاحف البحرية الخبرة, التعين والتاريخ الوظيفي: 1. العمل كطبيب بيطري بمستوصف عين زارة البيطري من سنة 1990 - 1993. 2. العمل كطبيب بيطري بمحطات أبحاث الأبقار والأغنام بكلية الزراعة / جامعة طرابلس من 1993 – 1995. 3. باحث مختص أمراض الأسماك والأحياء الدقيقة بمركز بحوث الأحياء البحرية من 1995 حتى 2019. 4. مدقق بالمركز الوطني لضمان جودة وإعتماد المؤسسات التعليمية. 5. عضو(سابق) باللجنة الفنية المتخصصة في مجال مواصفات وجودة السلع والمنتجات البيطرية التابع للمركز الوطني للمواصفات والمعايير القياسية. 6. عضو اللجنة الدائمة لمنح المؤسسات تراخيص تصدير المنتجات السمكية الليبية وضبط الجودة للأسماك ومنتجات الصيد البحري المصدرة بمركز تنمية الصادرات الخاصة. 7. عضو باللجنة العليا لتسجيل الأدوية والمستحضرات الطبية البيطرية. 8. عضو لجنة إدارة الهيئة العامة للثروة البحرية.

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم أمراض الدواجن والأسماك

Sero-prevalence and epidemiology of peste des petits ruminants in Libya

We conducted a cross-sectional study during 2013 to quantify the serological prevalence of peste des petits ruminants (PPR) infection and to investigate host factors associated with PPR infection in small ruminants in Libya. A two-stage sampling design was carried out. A total number of 148 flocks owning at least 100 heads each were randomly selected. Sixteen to forty-eight samples were collected from each selected flock. A total number of 3,508 serum samples from unvaccinated animals were collected and analysed at IZSLER Brescia, Italy, by using competitive ELISA, IDvet innovative diagnostics (IDvet 310, France). The overall serological prevalence among SR was 33% (95% CI: 31.4–34.5). Significant differences between the prevalence in the geographical branches were observed. The lowest prevalence level was observed in Zawiyah branch (16.1%), whereas the highest value was obtained for the Sabha branch (56.8%). Considering the age, a serological prevalence of 24.7%, 31.5% and 42.1% was observed in SR
Abdulwahab Kammon, A. Dayhum, M. Sharif, I. Eldaghayes, P. Calistri, M. L. Danzetta, D. Di Sabatino , A. Petrini, G. Ferrari, S. Grazioli, G. Pezzoni, E. Brocchi(3-2017)
Publisher's website

Identification of phenolic compounds, antibacterial and antioxidant activities of raisin extracts

Abstract In this study, antibacterial, antioxidant and phenolic compounds of raisin extracts was evaluated. Different solvent extraction methods were utilized to extract phenolic compounds from raisin. The phenolic compounds of raisin extracts was determined using HPLC and three compounds were found, catechin, quercetin and rutin. The antibacterial activity of the acetonic extract was tested against four bacterial pathogens viz. Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeroginosa, Salmonella typhimurium and Escherichia coli using both disk diffusion and minimum inhibitory concentration (MIC) methods. The acetonic extract exhibited the highest activity against Staphylococcus aureus with zone of inhibition of 14mm and the MIC of 25 mg/ml. However, there was a little activity against E. coli and S. typhimurium. The methanolic extract showed good antioxidant activity as indicated by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical assay (DPPH). In conclusion, raisin contains potent phenolic compounds and their application might function as promising natural preservative and antimicrobial agents in food industry and also good antioxidant food that helps to minimize the risk of degenerative diseases. arabic 11 English 86
Abdulwahab Kammon, Yousef M. Abouzeed, Faraj Zgheel, Abdurrezagh Abdalla Elfahem, Mohammed Saad Almagarhe, Abdulgader Dhawi, Abdulkareem Elbaz, Murad A. Hiblu, Mohamed O. Ahmed (12-2018)
Publisher's website

In Vitro Antimicrobial Activity of Clove Oil against Gram Negative Bacteria Isolated from Chickens

Abstract The use of antibiotics as growth promotors to enhance animal production is banned in many countries around the world due to antimicrobial resistance. There is a need therefore, for new alternatives to antibiotics in medicine and veterinary medicine practices. The antibacterial activity of clove oil and some antibiotics were tested in vitro against three isolates of E. coli {1 avian pathogenic (E. coli 6.2) and 2 non-pathogenic (E. coli 6.1 and E. coli X)}, Salmonella enteritidis and Salmonella spp., by disk diffusion and minimum inhibitory concentration (MIC) methods. All bacteria tested showed intermediate susceptibility to clove oil using disk diffusion method except the non-pathogenic E.coli 6.1. The inhibition zones measured were 0mm, 12mm, 13mm, 15mm and 15mm for E. coli 6.1, E. coli 6.2, E. coli X, Salmonella enteritidis and Salmonella spp., respectively. E. coli 6.1 was resistant to Ampicillin, and Lincomycin with multi antibiotic resistance (MAR) index of 0.2. E. coli 6.2 was resistant to Ampicillin, Doxycyclin and Lincomycin with MAR index of 0.3. E. coli X was resistant to Ampicillin and Colistin with MAR index of 0.2. Salmonella enteritidis was resistant to Amoxycillin/Clavulinic acid, Ampicillin and Lincomycin with MAR index of 0.3. Salmonella spp was susceptible only to Neomycin but was resistant to 9 out of 10 antibiotics with very high MAR index of 0.9. The MICs of clove oil were 6.25mg/ml for the avian pathogenic E. coli and 3.12mg/ml for non-pathogenic E. coli and Salmonella spp. and 12.5mg/ml for Salmonella enteritidis. It is concluded that clove oil has promising antibacterial activity and more studies are needed to investigate its in vivo activity as alternative to antibiotics in poultry arabic 13 English 85
Abdulwahab Kammon, Ali Almaeyoufi , Abdulatif Asheg(7-2019)
Publisher's website