قسم علوم الاغذية

More ...

About قسم علوم الاغذية

Facts about Department of

We are proud of what we offer to the world and the community

35

Publications

22

Academic Staff

55

Students

0

Graduates

Who works at the قسم علوم الاغذية

قسم علوم الاغذية has more than 22 academic staff members

staff photo

Dr. Salah Ali Ibrahim Alhebeil

صلاح الهبيل هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم علوم الاغذية بكلية الزراعة طرابلس. يعمل السيد صلاح الهبيل بجامعة طرابلس كـاستاذ مشارك منذ مايو 2021م وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

Publications

Some of publications in قسم علوم الاغذية

تلوث بعض الأعشاب المستخدمة في الأغذية ببعض المعادن الثقيلة

"يعتبر تلوث الأغذية من أهم المشاكل المعاصرة التي تهدد صحة الإنسان في العالم ومن بين هذه الملوثات بل وأكترها خطراً على صحة الإنسان المعادن الثقيلة وتحديداً الرصاص (Pb)، الكادميوم (Cd) والزرنيخ (As)، وذلك لانتشار استعمالها في الكثير من الأنشطة الصناعية والزراعية. نظرا لعدم وجود دراسات محلية حول مستوى هذه العناصر في بعض الأعشاب المستخدمة في الأغذية والمتمثلة في الإكليل الجبلي L. Rosmarinus officinalis والزعتر البرى Thymus capitatus L. والشيح البرى Artemisia herba-alba والمريمية .Salvia fruticosa L والنعناع .Mentha piperita L استهدفت هذه الدراسة تقدير مستويات الرصاص،الكادميوم والزرنيخ في هذه الأنواع من الأعشاب والتي تم جمعها من مصادرها الأصلية من ثلاث مواقع من مناطق الجبل الأخضر وثلاث مواقع من مناطق الجبل الغربي بمعدل 15عينة من كل منطقة لكل نوع من الأعشاب على حسب أماكن تواجدها بالمناطق وأيضا دراسة محتوى المستخلصات المائية الساخنة لهذه الأنواع من الأعشاب خلال فترات زمنية مختلفة ، وأستخدم جهاز Atomic Absorption Spectrophotometer ( graphite furnace ) في تحليل العينات بمعدل ثلاث مكررات لكل عينة. أظهرت النتائج أن أعلى متوسط تركيز للرصاص بالميلغرام / كيلوغرام ( مغ/ كغ) في عينات الأعشاب كان 1.3525 0.0402 ، 0.90820.0266 ، 0.61530.0286 ،0.4259 0.0223 ، 0.41760.0360 في الشيح البرى والنعناع والزعتر البرى والإكليل الجبلي و المريمية على التوالي . بينما كان أعلى متوسط تركيز للكادميوم (مغ / كغ) 0.20440.0256 ، 0.06270.0173 ، 0.06260.0108 ، 0.04310.0113 ، 0.03250.0104 في الشيح البرى والنعناع و المريمية والإكليل الجبلي والزعتر البرى على التوالي . أعلى متوسط تركيز للزرنيخ (مغ /كغ) 0.32050.0284 ، 0.21540.0241 ، 0.19520.0258 ، 0.15090.0229 ، 0.09620.0201 في الشيح البرى والنعناع والمريمية والإكليل الجبلي والزعتر البرى على التوالي. عند تحليل المستخلص المائي للأعشاب خلال فترات زمنية مختلفة لم نتحصل على تراكيز قابلة للكشف لكل من الرصاص والكادميوم والزرنيخ لجميع أنواع الأعشاب.كما بينت نتائج التحليل الإحصائي وجود فروق معنوية عند مستوى (P≤0.001) بين المناطق قيد الدراسة. متوسط تركيز الرصاص والكادميوم والزرنيخ في الأعشاب قيد الدراسة كانت أقل من الحد الأعلى المسموح به من قبل منظمة الصحة العالمية (WHO) وهو 10 مغ/ كغ للرصاص، 0.3 مغ/ كغ للكادميوم ، 1.0 مغ/ كغ للزرنيخ Abstract Food contamination is considered one of the most important issues threatening human health in the worldwide ; the most dangerous of food contaminants on human health are the heavy metals especially Lead (Pb), cadmium (Cd) and arsenic (As), for their widespread use in many industrial and agricultural activities.
Due to the lack of local studies on the level of these elements in some of the herbs used in food and in the Rosemary of mountain (Rosmarinus officinalis L). In addition, wild thyme (Thymus capitatus L.) Land and Wormwood (Artemisia herba-alba) and sage (Salvia fruticosa L), mint (Mentha piperita L). This study aimed to determine the concentrations of lead, cadmium and arsenic in samples of herbs that have been collected from original sources of the three sites in The Green Mountain and three sites in The western mountain areas, at the rate of 15 samples from each region, for each type of herbs depending on the location of their areas and also to examine the content of the hot water extracts for these types of herbs during different periods of time, and use the device Atomic Absorption Spectrophotometer ( graphite furnace ) In the analysis of samples, in three replicates. The results showed that the highest average on contration of lead (mg kg) 1.3525 0.0402, 0.9082 0.0266, 0.6153 0.0286, 0.4259 0.0223, 0.41760.0360 in the Artemisia herba-alba L., Mentha piperita L.,Thymus capitatus L., Rosmarinus officinalis L. and Salvia fruticosa L., respectively. Highest average concentration of cadmium (mg kg) 0.2044 0.0256 , 0.0627 0.0173, 0.0626 0.0108, 0.0431 0.0113, 0.0325 0.0104 in the Artemisia herba-alba L.,Mentha piperita L., Salvia fruticosa L., Rosmarinus officinalis L. and Thymus capitatus respectively. Highest average concentration of arsenic (mg kg) 0.3205 0.0284, 0.2154 0.0241, 0.1952 0.0258, 0.1509 0.0229, 0.0962 0.0201 in the Artemisia herba-alba L.,Mentha piperita L Salvia fruticosa L., Rosmarinus officinalis L. and Thymus capitatus respectively. When analyzing the aqueous extract of the herbs during different periods of time, we obtained no detectable concentrations of lead and cadmium and arsenic. The results of the statistical analysis indicated significant differences at the level (P ≤ 0.001) between the studied regions. Average concentration of lead, cadmium and arsenic in grasses under study were lower than the upper limit allowed by the World Health Organization (WHO) 10 mg /kg of lead, 0.3 mg /kg for cadmium, 1.0 mg /kg for arsenic."
طارق الشارف المبروك انبية (2010)
Publisher's website

The Effect of Plant Extracts on Shikimik Pathway in Weeds Avena Fatua Bromus Rigidus and Convolvulus Arvensis in Wheat

Decreased wheat crop yields due to the presence of weeds, insufficiently effective herbicides, and the development of weed resistance to high-efficiency herbicides indicated the need to develop alternative ways to control weeds. Therefore, we sought a possible solution in examining the efficiency of different concentrations (1, 5, 10 and 20%) of aqueous extracts of Ambrosia artemisiifolia and Sorghum halepense in controlling certain weed species for wheat crops: Avena fatua, Bromus rigidus and Convolvulus arvensis. The efficacy of aqueous extracts through the content of total phenols and four polyphenolic acids (chlorogenic, p-coumaric, and sikimic) on the level of shikimic acid concentration in treated weeds was investigated. Statistical analysis of the data showed that the change all tested concentrations of aqueous extracts affect the change in the concentrations of sikimic acid , especially the 20% solution of A. artemisiifolia. Conducted research also showed that method of monitoring the content of shikimic acid is adequate for determining the herbicidal effect of plant aqueous extracts
Rabya A Ibrahim(1-2022)
Publisher's website

Study of C/N ratio of organic materials and its application in the production of natural fertilizer (bokashi)

Bokashi is an organic fertilizer made from organic materials through fermentation process. A high quality bokashi should have C/N ratio between 10-20, which normally produced from a mix raw organic material with has C/N ratio of 30. However, many studies have shown a composition of raw organic material without a calculation of C/N ratio. Therefore, the objectives of this study were to gather the initial C/N ratio of various raw material from previous published studies, calculate the C/N ratio, and examine the descriptive characteristic (colour, aroma, and texture) of bokashi made from three selected C/N ratios of raw material (30, 70, and 110) and various length of fermentation (10, 17, and 24 days). This research combined literature reviews and laboratory experimental. For laboratory experimental, Complete Randomise Design (CRD) was applied. The result showed that all bokashi produced from raw material mixture with the C/N ratio up to 110 was still acceptable to be directly applied as a fertilizer. Bokashi produced with longer fermentation time had better texture but lower aroma and colour quality
RABYA A LAHMER(1-2021)
Publisher's website