كلية الصيدلة

المزيد ...

حول كلية الصيدلة

تأسست كلية الصيدلة سنة 1975م وتعتبر الكلية الأقدم في ليبيا للعلوم الصيدلانية، تهدف منذ بداية تأسيسها إلى المساهمة في الرفع من مستوى الخدمات الصحية للمواطن بليبيا والبدء جدياً في تطوير الخدمات الدوائية والدخول في هذا المجال على أسس علمية وبعد مُضي ما يزيد عن ثمانية وثلاثين عاماً على مولد هذه القلعة العلمية، لازالت هذه المؤسسة تزود المجتمع بشباب مؤهل ومؤمن بدوره في ليبيا الحرة ليقود مجالات الصناعة والرقابة الدوائية والتحاليل الطبية وترشيد استعمال الأدوية والاستفادة القصوى من الأعشاب والنباتات الطبية وبدأت الدراسة بالكلية مع بداية العام الدراسي 1976/1975م. واستمرت الدراسة بالمبنى القديم والذي تشغله الآن كلية الإعلام والفنون. وفي العام 1983م، تـــم إبـــرام عقد إنشاء مبنى جديد لكلية الصيدلة بجامعة طرابلس. وقد تم بناؤه على مساحــة تبلغ أربعـين آلف متر مربع “ 40.000 م2 “جنوب جامعة طرابلس. ويعتبر مبنى الكلية من أجمل مباني الجامعة حيث تم اختياره كأحد أجمل المباني التعليمية في العالم حسب تقرير أعدتـه المنظـــمة العــالمية للثقافــة والعلــــوم “اليونسكو“. يحد الكلية من ناحية الشرق كلية الطب البشرى لتشكل مع مركز طرابلس الطبي نموذجاً متميزاً للكليات الطبية التخصصية. هذه المؤسسة لا تزال ترعى منسبيها من الطلاب ليكونوا صيادلة المستقبل ولكي يشاركوا في بناء ليبيا.

حقائق حول كلية الصيدلة

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

59

المنشورات العلمية

86

هيئة التدريس

1163

الطلبة

0

الخريجون

من يعمل بـكلية الصيدلة

يوجد بـكلية الصيدلة أكثر من 86 عضو هيئة تدريس

staff photo

أ. ملاك محمد عمر الجعفري

ملاك الجعفري هي احد اعضاء هيئة التدريس بقسم علم الادوية والصيدلة السريرية بكلية الصيدلة. تعمل السيدة ملاك الجعفري بجامعة طرابلس كـمحاضر مساعد منذ 2016-05-02 ولها العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصها

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الصيدلة

Precursor-directed syntheses and biological evaluation of new elansolid derivatives

The antibiotic elansolid C1 (8) was isolated from Chitinophaga sancti strain FxGBF13 after fermentation in the presence of anthranilic acid. Remarkably, 8 was also obtained by addition of anthranilic acid to a crude fermentation extract containing the macrolide elansolid A2 (1*). This Michael-type conjugate addition allowed us to generate 21 new derivatives of elansolid C1 (9-29) by using various nucleophiles. Biological activities of all derivatives were evaluated against Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, and the mouse cell line L929. arabic 9 English 74
Heinrich Steinmetz, Wiebke Zander, Muftah A. M. Shushni, Rolf Jansen, Klaus Gerth, Richard Dehn, Gerald Dräger, Andreas Kirschning, Rolf Müller(8-2012)
Publisher's website

دراسة الكيميانباتية والقيمة الغذائية والتأثير المضاد للتأكسد والمضاد للتخثر لنبات القازول الذي ينمو في منطقة مسلاته – ليبيا" Phytochemical, Antioxidant, Anticoagulant Activities and Nutritional value of Allium roseum L (Alliaceae) Grown in Mesellata region- Libya

نبات القازول Allium roseum L نبات ينتمي إلى الفصيلة البصلية Alliaceae مستوطنا في شمال أفريقيا. يستعمل هذا النبات خلال فصل الربيع في إعداد بعض الوجبات الشعبية كما يستعمل كبديل عن الثوم Allium sativum.يستهدف هذا البحث دراسة الكيمياء النباتية لنبات القازول لمعرفة المواد الفعالة ولمعرفة القيمة الغذائية ومعرفة تأثيره كمضاد للتأكسد وكمضاد للتخثر.خضعت الأزهار والأبصال الطازجة كلا على حدة إلى التقطير البخاري وذلك لاستخلاص الزيوت الطيارة. كما خضعت الأزهار والأبصال المجففة في الظل للاستخلاص عن طريق عملية النقع في الميثانول في درجة حرارة الغرفة.طبقا لطرق التحاليل الكيميائية المرخصة (AOAC 2002) فإن النتائج أثبتت أن النبات يعتبر مصدرا جيدا للبروتين والدهون والألياف والسكريات حيث كانت (13.436 ±0.23, ,5.503 ±0.26 31.032 ±0.0و29.839±0.19) متتابعة بالنسبة للأزهار؛ (19.361 ±0.26, ,14.813 ±0.09 15.803 ±0.06 و34.714±0.9) متتابعة بالنسبة للأبصال.تم التعرف على التركيب الكيميائي للزيوت الطيارة والمستخلص الميثانولي لكل من الأزهار والأبصال عن طريق استخدام جهاز GC-MS. النتائج بينت أن المركب Triacoctane (40.47%) والمركب Isoelemicin (30.27%) كمكونين أساسيين بالنسبة للزيت الطيار للأزهار؛ والمركب 9,12Tetradecadien1ol,acetate,(Z,E) (88.43%) كمكون أساسي بالنسبة للزيت الطيار المستخلص من للأبصال. كما تم تحليل مستخلصات الميثانول بواسطة GC-MS وتم التعرف على مجموعة من المركبات.هذه الدراسة كشفت أن النبات له تأثير معتدل ضد التأكسد مقارنة بفيتامين ج؛ وأن معدل التأثير المضاد للتأكسد بالنسبة للأزهار أكبر من الأبصال.كما تم دراسة التأثير الخارجي المضاد للتجلط المعروف باسم (وقت البروثرومبين) لمستخلصي الميثانول بأحجام مختلفة (25, 50 و75 ميكروليتر) حيث اختبرت على عينات دم لأشخاص طبيعيين بواسطة قياس وقت البروثرومبين. حيث وجد أنه يزداد الوقت المطلوب للتجلط بازدياد الحجم المضاف من المستخلص وأن مستخلص الأزهار له فعالية أقوى من مستخلص الأبصال .Abstract: This study deals with the chemical characterization of a medicinal and an aromatic plant of the Libyan flora: Allium roseum L, and aimed to identify new bioactive natural compounds in its flowers and bulbs, determine the nutrient and bioactive compounds and screening for their possible antioxidant and anticoagulant properties. The chemical composition of essential oils steam-distillized as well as methanolic extracts of both flowers and bulbs were analyzed by GC/MS. The results showed that the Triacoctane and Isoelemicin were detected as the major components of the flowers essential oil (40.47, 30.27%) repectively. For bulbs essential oil showed that 9,12Tetradecadien1ol, acetate, (Z, E) was detected as the major component (88.43%). The GC-MS analysis of the methanolic extracts of the flowers and bulbs of A. roseum showed the presence of: five compounds in flowers methanolic extract, in terms of percentage amounts 10,13-Octadecadienoic acid, methyl ester (19.92%), 2,2-dimethoxybutane(17.55%), Furan,tetrahydro-2,5-dimethyl (12.02 %) and Hexadecanoic acid, methyl ester (11.68 %); and nineteen compounds in methanolic extract of bulbs, in terms of percentage amounts: Heptadecane (13.96%), Octadecane (10.84%), Tetradeca-(9z,12e)-dienyl acetate (10.47%) and Hexadecane (8.97 %)were predominant in the extract. Association of the official analytical chemists methods (2002) are used for nutritional analysis of flowers and bulbs of A. roseum. Results indicated that this plant is an excellent source ofproteins, fats, fibers and carbohydrates (13.436 ±0.23, 5.503 ±0.26, 31.032 ±0.04 and 29.839±0.19) respectively for flowers and (19.361 ±0.26, 14.813 ±0.09, 15.803 ±0.06 and 34.714±0.9) respectively for bulbs. The study revealed that, A.roseum L had moderate antioxidant, scavenging effect of methanolic extracts of flowers and bulbs when compared with standards (ascorbic acid and quercetin). IC50 (µg/ml) 5 min following the order: quercetin (1.08) < ascorbic acid (2.14) < flower extract (116.17) < bulb extract. Free radical scavenging activity of these samples also increased with an increasing concentration. In vitro anticoagulant effects of methanolic extracts of both flowers and bulbs of A. roseum in different volumes (25, 50 and 75 μL) were examined in the blood samples of normal individuals by measuring prothrombin time (PT). The methanolic extracts of flowers and bulbs of A. roseum were found to inhibit coagulation process in vitro and significantly prolonged prothrombin time in a dose-dependent manner. Methanolic extract of flowers was more potent in prothrombin time prolongation than methanolic extract of bulbs. All results in this project were investigated for the first time on Libyan A. roseum L.
عبد العزيز شرف الدين سويدان (2015)
Publisher's website

Bay Leaves have Antimicrobial and Antioxidant Activities

Abstract Background: Bay, Laurus nobilis L is a native plant and is one of the most frequently used cooking spices. The dry Bay leaves are used to treat several digestive problems with anticonvulsive, narcotic and antibacterial properties. Thus, this study was aimed to investigate the in-vitro antimicrobial and antioxidant activities of different extracts of Bay leaves. Methods: The dried Bay leaves were extracted sequentially with n-hexane, dichloromethane and methanol by Soxhlet apparatus. The extracts were concentrated and evaluated for antimicrobial activity against Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeroginosa, E. coli and Candida albicans using well diffusion method to determine the diameter of zone of inhibition. Also, Bay leaves extracts were evaluated for antioxidant activity using qualitative DPPH assay. Results: The findings of antimicrobial assay showed that methanolic extract of Bay leaves has an antibacterial activity against Staphylococcus aureus with zone of inhibition of 18 ± 0.8 mm, which is higher than phenol inhibition zone (10 ± 1.0 mm) whereas, no antibacterial inhibition against other tested bacteria was detected. The dichloromethane extracts inhibited E. coli growth with zone of inhibition of 14 ± 0.6 mm and with Staphylococcus aureus of 18 ± 0.8 mm, while, the n-hexane extract has no antibacterial activity with all of the tested organisms. However, all of Bay leaves extracts displayed no antifungal effect on Candida albicans. In terms of antioxidant activity, all of Bay leaves extracts exhibited antioxidant activity, but the methanolic extract displayed the most prominent level. Conclusion: The bay leaves extracts have antibacterial and antioxidant activity and further investigations to assess these effects are recommended. arabic 6 English 50
Algabri So, Awatf Mohammed Ahmed Abadi, Basma Mohamed K Doro, Mahmud Shibah , Salem Al monder (8-2018)
Publisher's website