كلية الصيدلة

المزيد ...

حول كلية الصيدلة

تأسست كلية الصيدلة سنة 1975م وتعتبر الكلية الأقدم في ليبيا للعلوم الصيدلانية، تهدف منذ بداية تأسيسها إلى المساهمة في الرفع من مستوى الخدمات الصحية للمواطن بليبيا والبدء جدياً في تطوير الخدمات الدوائية والدخول في هذا المجال على أسس علمية وبعد مُضي ما يزيد عن ثمانية وثلاثين عاماً على مولد هذه القلعة العلمية، لازالت هذه المؤسسة تزود المجتمع بشباب مؤهل ومؤمن بدوره في ليبيا الحرة ليقود مجالات الصناعة والرقابة الدوائية والتحاليل الطبية وترشيد استعمال الأدوية والاستفادة القصوى من الأعشاب والنباتات الطبية وبدأت الدراسة بالكلية مع بداية العام الدراسي 1976/1975م. واستمرت الدراسة بالمبنى القديم والذي تشغله الآن كلية الإعلام والفنون. وفي العام 1983م، تـــم إبـــرام عقد إنشاء مبنى جديد لكلية الصيدلة بجامعة طرابلس. وقد تم بناؤه على مساحــة تبلغ أربعـين آلف متر مربع “ 40.000 م2 “جنوب جامعة طرابلس. ويعتبر مبنى الكلية من أجمل مباني الجامعة حيث تم اختياره كأحد أجمل المباني التعليمية في العالم حسب تقرير أعدتـه المنظـــمة العــالمية للثقافــة والعلــــوم “اليونسكو“. يحد الكلية من ناحية الشرق كلية الطب البشرى لتشكل مع مركز طرابلس الطبي نموذجاً متميزاً للكليات الطبية التخصصية. هذه المؤسسة لا تزال ترعى منسبيها من الطلاب ليكونوا صيادلة المستقبل ولكي يشاركوا في بناء ليبيا.

حقائق حول كلية الصيدلة

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

47

المنشورات العلمية

86

هيئة التدريس

1163

الطلبة

0

الخريجون

أخبار كلية الصيدلة

2020-12-23 1285 0

          قسم الأحياء الدقيقة والمناعة مناقشة رسالة الماجستير للطالبة ( بشرى المدني دخيل )          عنوان الرسالة ( فحص المركبات الطبيعية ومضادات الميكروبات لنبات الخبيز في ليبيا )             إشرافد بسمة محمد دورو   مشرف أول أ د إبراهيم محمد الدغيس   مشرف ثان اللجنة الممتحنة د أحمد محمد شويكة    عضوا خارجياد هند معمر شوبار         عضوا داخليا

عرض التفاصيل
2020-12-15 1176 0

تم يوم الثلاثاء و بتاريخ 15 .12 .2020 و بحضور كل من السادة وزير التعليم ووكيله وعدد من المسؤلين ورؤساء الجامعات وعمداء الكليات تسليم شهائد و دروع الإعتماد للمؤسسات المعتمدة من قبل مركز ضمان الجودة. واشتملت المؤسسات التعليمية المعتمدة علي عدد ثلاث مدارس ثانوية بالإضافة لجامعتي سبها و مصراته بعدد اثنين من الكليات لكل منهما وجامعة طرابلس باعتماد كليتي الصيدلة والطب البشري. وقام بالاستلام عن كلية الصيدلة  السيد وكيل الكلية مكلفا نيابة عن السيد عميد الكلية والسيدة رئيس قسم الجودة كما اشتمل الحضورعلي بعض الأعضاء من فريق مكتب ضمان الجودة بالكلية

عرض التفاصيل
2020-11-03 2044 0

استقبل رئيس جامعة طرابلس "أ.د.نبيل النطاح" صباح اليوم الثلاثاء الموافق للثالث من نوفمبر كلاً من عميد كلية الصيدلة "أ.د.عبد الرؤوف القصبى" و رئيسة قسم الجودة وتقييم الأداء بكلية الصيدلة "د.آمال عمار"، حيث سلّم السيد الرئيس لهم قرار الإعتماد المؤسسى لكلية الصيدلة والذى يحمل قرار رقم "100" لسنة 2020 والصادر من مدير المركز الوطنى لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية "أ.د.محمد العتوق" الذي يشمل اعتماد برنامج البكالوريوس للعلوم الصيدلانية والماجستير في بعض الأقسام المشار إليها في القرار. وباعتماد كلية الصيدلة بجامعة طرابلس، تم اعتماد اسم جامعة طرابلس بقرار رقم "101" لسنة 2020 الصادر أيضاً من مدير المركز الوطني لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية "أ.د.محمد العتوق"، وفي الوقت نفسه قدّم السيد عميد الكلية والسيدة رئيسة قسم الجودة وتقييم الأداء الشكر والتقدير والعرفان للسيد رئيس جامعة طرابلس "أ.د.نبيل النطاح" علي دعمه وتشجعيه من أجل إرساء وتطبيق معايير الجودة بجامعة طرابلس، أيضاً تم تقديم الشكر والتقدير إلى فريق التدقيق المكلف من المركز الوطني لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية وعلي رأسهم السيد مدير المركز وكل أعضاء مجلس الكلية والموظفين بكلية الصيدلة على كافة جهوذهم المبذولة، مُتمنين كل التوفيق لكافة الكليات وكل المهتمين بالجودة بها، من أجل أن تكون جامعة طرابلس في صفوف الجامعات المرموقة.

عرض التفاصيل
المزيد من الأخبار

من يعمل بـكلية الصيدلة

يوجد بـكلية الصيدلة أكثر من 86 عضو هيئة تدريس

staff photo

أ. نهلة الصغير الابيض محمد

نهلة الصغير الابيض الشريف احد اعضاء هيئة تدريس بقسم العقاقير ، كلية الصيدلة، تحصلت على درجة الماجستير من بريطانيا 2008 . تقوم بتدريس عدة مواد أساسية ، ومهتمة بعدة مجالات بحثية متعلقة بالنباتات الطبية وتطبيقاتها ، ونشرت عدة أوراق بحثية في هذا المجال.

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الصيدلة

Influence of fungal napthalenone derivatives on immune cells in an in vitro model of inflammation

Marine fungi are a promising source for bioactive compounds [1]. The fungal strain 222 has been isolated from wood collected at the coast of the Greifswalder Bodden, Baltic Sea, Germany and produces structurally new naphthalenone derivatives, balticols A to F. They possess antiviral activities [2]. Since other naphthalene compounds are known for their anti-inflammatory activities we investigated whether the balticols have an influence on inflammatory immune cells. Balticols (1 and 10µg/ml) were added to rat mononuclear cells (F344-MNC) which were cultured alone or together with H9c2-cardiomyocytes. The latter represents a model of inflammation similar as observed after myocardial infarction. MNC's were collected after 48h and analyzed for T-, B-, NK-, TH-cells and CTL's by flow cytometry. Dexamethasone (Dexa, 10–9 mol/l) served as positive control. None of the balticols except balticol E changed the number of control MNC's. The proportion of T-cells was decreased by balticol B and D, but ICAM-1+T-cells increased. Balticol D decreased TH- and increased B-cells as Dexa which additionally decreased CTL's. None of the substances influenced NK cells. After co-culture with cardiomyocytes TH-cells were decreased while CTL's and ICAM-1+T-cells increased. Balticol D partly anticipated the decrease of TH. Balticol E decreased T-cells, especially TH-cells, but stimulated ICAM-1+T-cells. Dexa anticipated the increase of CTL's, had no influence on the proportion of TH-cells and diminished ICAM-1+T-cells. In summary, balticols B, D and E influence unstimulated MNC's. Unambiguous anti-inflammatory effects were detected using Dexa and balticol E which exerts its effect due reduction of T-cells. arabic 14 English 83
B. Haertel, Muftah A. Shushni, Ulrike Lindequist(1-2010)
Publisher's website

الدراسىة الكيميانباتية والفائدة الغدائية والتأثير المضاد للأكسدة والتأثير المضاد للميكروبات لنبات الثوم الأسود Quality Control of Herbal Remedies Selected from the Libyan Market

نبات الثوم الأسود والمنتمى للعائلة النباتية (البصلية) ، ينمو في بعض المناطق من العالم كما قبرص ولقد سجلت دراسات محدودة حول هذا النبات. ولقد تم في هذه الأطروحة العلمية الفحص الكيميائي النباتي الأولي، وتقييم النشاط المضادة للأكسدة، وتحديد القيمة الغذائية والتحقيق في النشاط المضادات للميكروبات لنبات الثوم الأسود. لقد تم جمع النبات من منطقة مسلاته في ليبيا. ولقد تم فصل الأجزاء الهوائية عن الأجزاء الجذرية وتم التجفيف فى الظل ثم طحنت الأجزاء الجافة الى مسحوق بودرة. مسحوق البودرة الجافة لكل من الأزهار والأبصال قد شهد استخلاص بطريقة النقع البارد باستخدام الميثانول فقط. نواتج الإستخلاص لكل من الأزهار والأبصال(2.30٪، 2.75٪) على التوالي. الفحص الكيميائي النباتي لنبات الثوم الأسود كشف عن وجود مركبات الفلافونويد، والمواد القابضة, السابونين والكومارين. لقد تم تقطيرالزهور الطازجة لنبات الثوم الأسود بطريقة التقطير بالبخار للحصول على الزيت العطري. الزيت العطرى المستخلص من أزهار نبات الثوم الأسود يتميز بلونه الأبيض ورائحته المميزة. وله ناتج استخلاص (0.065٪). الزيت العطرى المستخلص من الأزهار والمستخلص الميثانولى للأبصال تم تحليلهما عن طريق تحليل الكروماتوغرافيا الغازية - طيف الكتلة لتحديد التركيب الكيميائي. كانت المكونات الرئيسية من الزيت العطري تتكون من85.51) GRADSPK / 1 ٪) حيث تركيبته الجزيئية لم تحدد في المكتبة الخاصة بالجهاز 2،4 ثنائي ميثيل انديكان( 2.64, %( وحمض الديكانديويك دايديكيل داى استير، (%1.67) هيبتان 4-إيثيل (1.23٪)، 2-أمينودلتا-2-تايازولين المعرفة (0.94)، 1،1-مكرر فينيل سلفونيل-3-الميثيلين -4-ثلاثى الميثيل سيليل بيوتان (0.96٪). وعند تحليل مستخلص الأبصال المحضر بواسطة الميثانول بنفس طريقة التحليل المستخدمة للزيت العطري المستخلص من الأزهار كشف عن وجود مركبات رئيسية منها البينتاكسان, النوناكسان, الهينيكسان وكانت نسبها عالية نسبيا كما أظهر التحليل, ولقد أظهرت الدراسات العلمية السابقة أن هده المركبات لها تأثيرات طبية هامة ومنها التأثير الخافض للكوليستيرول, والمضاد للأكسدة, ولقد تم في هده الدراسة العلمية تقدير الفائدة الغذائية للأبصال من ناحية نسب البروتين والدهن والألياف والكربوهيدرات واستخدمت رابطة الأساليب التحليلية الرسمية للكيميائيين كطريقة معتمدة عالميا لإجراء هذا التحليل وكانت القيم التي تم الحصول عليها من البروتين، والدهون والألياف والكربوهيدرات (0.01 ± 0.65، 0.45 ± 0.01، 1.34 ± 0.09، 30.66 ± 0.58) على التوالي. وعند المقارنة بين كل من مستخلصات الأزهار والأبصال من ناحية التأثير المضاد للأكسدة, أظهرت النتائج أن فاعلية مستخلص الأبصال كمضاد للأكسدة أكثر من فاعلية مستخلص الأزهار. ومن الدراسات التي تم استخدامها في هده الرسالة البحثية أيضا هي تقييم النشاط المضاد للميكروبات لمستخلص الأبصال ولقد أظهرت النتائج أن المستخلص له تأثير فعال على الفطريات، وأما بالنسبة للبكتيريا فلم ينتج أي تأثير مضاد للبكتيريا على الأنواع البكتيرية المضمونة في الدراسة مما يعطينا إنطباع بأن هناك مركبات فعالة في نبات الثوم الأسود تحتاج إلى المزيد من الدراسة والفصل نظرا لفاعليتها المضادة للفطريات. Abstract: Allium nigrum family Alliaceae grows in some regions of the world as Cyprus, and a limited studies are reported on this plant. In this thesis a preliminary phytochemical screening, evaluation of antioxidant activity determination of nutritional value and investigation of antimicrobial activity of Allium nigrum. The plant was harvested from Msselata area in Libya. The aerial parts were separated from the root part and both were allowed for shade drying then grounded into a coarse powder. Then the ground powder of both flowers and bulbs had undergone extraction by cold maceration method using methanol only. The extraction yields for both flowers and bulbs are (2.30%, 2.75%) respectively. The phytochemical screening of A.nigrum revealed the presence of flavonoids, tannins, saponins and coumarins. The fresh flowers of Allium nigrum allowed to be distilled by steam distillation method to obtain the essential oil. The oil characterized by white in colour with acharacterstic odor and has extraction yield of (0.065%). The extracted essential oil of flowers and methanolic extract of bulbs analyzed by GC-MS analysis for identification of the chemical composition. The major constituents of essential oil of A. nigrum were GRADSPK/1(85.51%) where its molecular formula not identified in this library, 2,4 dimethyl -undecane (2.64%), decanedioic acid, didecylester (1.67%), heptane-4-ethyl (1.23%), 2-amino -Delta.2-thiazoline (Labelled)(0.94),1,1-Bis (phenylsulfonyl) 3-methylene 4 (trimethylsilyl) butane (0.96%), and A, D-bridged Nitrocalixarene (0.72%).The GC-MS analysis of the methanolic extract of A.nigrum showed the presence of thirty five compounds. The major components are pentacosane (8.468 %) nacosane (4.793 %), 4,6-diethyl-1,2,3,5-tetrathiolane (3.778%), pentacosane heneicosane, noncosane and hexadecanoic acid methyl ester were predominant in the extract. These five major compounds have been reported to have hypocholesterolemic activity, antioxidant and lubricating activity. The nutritional value of the bulbs of A. nigrum has been investigated and Association of the Official Analytical Chemists methods (2002) were used for performing this analysis. The obtained values for protein, fat, fibers and carbohydrates were (0.01 ±0.65 , 0.45 ± 0.01, 1.34 ± 0.09, 30.66 ± 0.58) respectively. In vitro antioxidant study revealed that the methanolic bulb extract was more potent as antioxidant (IC50=43.13) compared to methanolic flower extract (IC50 =227.68). The methanolic bulb extract was examined for antimicrobial activity which showed activity against Candida albicans (fungi) with zones of inhibition (7.5, 10 and 12.5mm) according to different extract concentrations (25, 50 and 100%) respectively. Otherwise the extract was ineffective against bacteria.
احمد محمد الحمروني (2015)
Publisher's website

Study of Caffeine Consumption Rate and Concentration in Different Food and Beverages Consumed by Libyan Children

Caffeine is the most commonly used psychoactive substance throughout the world. It is found in coffee, black tea, and chocolate, as it is produced naturally in the beans and leaves of the plants used to manufacture these products. This study aimed to make a survey study among children 2-11 years in some Tripoli, Libya schools to determine caffeine concentration in number of beverages and foods consumed by studied children. About 313 copies of the questionnaire were distributed to students to be filled by their parents. Caffeine was extracted from samples using dichloromethane. Purity of isolated caffeine was estimated by using TLC method.Quantitative analysis of caffeine was performed by using a UV-Visible spectrophotometer. Chocolate biscuits, chocolate cake, cocoa milk and chocolate ice cream were the highest consumed products among the studied children (81%, 79%, 67% and 63% respectively). The highest side effects of caffeine consumption was hyperactivity was the highest side effect in children (76%). Some children also suffered from severe side effects such as panic attack (14%). Naseem ice cream sample showed the highest caffeine content (28 mg/serving) among solid samples.Whereas in the beverages, energy drink samples Red pull, XIR and Shark were 268, 262 and 250 mg/serving respectively. In conclusion, there was excessive consumption of caffeine among the studied group of children and some of them showed side effects and even severe side effects. Variety of tested foods and beverages under the study contained uncontrolled concentrations of caffeine. In addition, chocolate milk (Al Rayhan), contained no caffeine. arabic 15 English 97
Sakina S. Saadawi, Khairi A. Alennabi, AMAL .A ABOALLA AMMAR, , , ٍSuhera Mehemed Abdulsalam Aburawi(9-2019)
Publisher's website